Σύνδεση

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Απομνημόνευση
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023

Θέλεις να ξεφορτωθείς το λίπος και να φανεί η γράμμωση; Η λύση είναι στο πιάτο σου!

Γράφτηκε από την  Δεκ 21, 2016

Η εποχή που ζούμε είναι αντιφατική και ακραία. Από τη μια επικρατεί η πανδημία της παχυσαρκίας και από την άλλη η επιτομή της επιστήμης της άσκησης και της διατροφής που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. Εννοείται πώς ανάμεσα στα δυο άκρα επιλέγουμε αυτό που μακροπρόθεσμα θα μας χαρίσει υγεία και αυτό είναι η άσκηση και η διατροφή.

Αλλά πέρα από τα άκρα υπάρχει και το μέσο. Προσέχουμε τ διατροφή μας για να διατηρούμε ένα υγιές βάρος και αθλούμαστε για να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση. Το σύνηθες είναι το χειμώνα να βάζουμε 2-3 κιλά και το καλοκαίρι να τα χάνουμε. Αυτό εξηγείται καθώς αποτελεί μέρος της ψυχοσύνθεσης μας και της εσωτερικής ανάγκης για επιβίωση. Το σώμα μας υποσυνείδητα το λίγο πριν χειμώνα αρχίζει να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες και πιο λιπαρά φαγητά και αυτό γιατί νιώθει ότι έρχεται κρύο και θα πρέπει να έχει αποθέματα για να μπορέσει να επιβιώσει. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι η υπερβολή και τα 2-3 κιλά να μη γίνουν 10.

Έτσι, λίγο πριν το καλοκαίρι όλοι τρέχουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά με μεγάλες προσδοκίες! Για κάποιον όμως που έχει ένα σταθερό βάρος και γυμνάζεται τότε οι προσδοκίες μπορούν να γίνουν φιλοδοξίες για ένα γραμμωμένο σώμα.

Όλοι μας κάτω από το υποδόριο λίπος έχουμε μια στοιχειώδη μυϊκή μάζα. Όσο το ποσοστό του λίπους μειώνεται τόσο φαίνεται η γράμμωση της μυϊκής μάζας και το σώμα αποκτά μια σχηματισμένη εικόνα. Η σωματική άσκηση οδηγεί στην αύξηση της μυϊκής μάζας και άρα στην ενίσχυση της δύναμης.

Έρχεται πολύς κόσμος στο γραφείο και μου λέει γυμνάζομαι πάρα πολύ αλλά δεν βλέπω γράμμωση και η απάντηση μου σε αυτό είναι η εξής ερώτηση, "τι έχει το πιάτο σου σε κάθε γεύμα;". πολλές φορές υπερτιμούμε αυτά που κάνουμε θεωρώντας πώς ξοδεύουμε πολύ ενέργεια στην καθημερινότητα μας και άρα οδηγούμαστε στο να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού που πολλές φορές δεν αποτελείται από τις ιδανικές επιλογές.

Έτσι, λοιπόν, όταν γυμνάζεστε και θέλετε να πιάσει τόπο ο κόπος σας καλό είναι να σχεδιάζετε προσεκτικά τη διατροφή σας πάντα με τις συστάσεις ενός διαιτολόγου.

Σε γενικές γραμμές ξεχνάτε τα τεχνητά λιπαρά και όπου αυτά περιέχονται δλδ μαργαρίνη, σφολιάτες, τυρόπιτες, κρουασάν, έτοιμες σως για σαλάτες , πατατάκια, γαριδάκια και όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι στην λίστα με τα απαγορευμένα. Απαγορεύονται τα τηγανιτά, και τα φαγητά που έχουν σάλτσες  με μεγάλη ποσότητα λιπαρών- ακόμη και αν είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο! Όταν λέω απαγορευμένα το εννοώ! Όταν έχετε ένα στόχο (και αυτός είναι η γράμμωση) οτιδήποτε πέρα από τα προτεινόμενα γεύματα σας καθυστερεί από την επίτευξη του!

Αποφεύγετε τις αλόγιστες ποσότητες ζυμαρικών, ρυζιού, ψωμιού, πατάτας και φρούτων. Οτιδήποτε περιέχει υδατάνθρακα θέλει προσοχή στην ποσότητα και το είδος του. Τι εννοώ; Ναι σαφώς και έχουμε ανάγκη για υδατάνθρακα αλλά ποιον; Υδατάνθρακες θα προσλαμβάνουμε από φυσικές πηγές όπως βραστή πατάτα και γλυκοπατάτα, ολικής αλέσεως ζυμαρικά, καστανό αναποφλοίωτο ρύζι, κινόα, κους κους, βρώμη και λαχανικά. Ξεχάστε τα συσκευασμένα δημητριακά ακόμη και αν τιτλοδοτούνται ώς "fitness" ή "light" ξεχάστε τα "υγιεινά" αποξηραμένα φρούτα (ειδικά εκείνα που έχουν προσθήκη ζάχαρης), ξεχάστε τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και ρύζι.

Το κάθε γεύμα θα πρέπει να είναι πλήρες και αυτό σημαίνει ότι θα περιέχει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες αλλά με μεγάλη προσοχή στην ποσότητα και την ποιότητα. Επιλέγετε πολλά λαχανικά (ειδικά μπρόκολο, σπανάκι, ρόκα, σέσκουλα, κόκκινες πιπεριές, καρότα) μια μερίδα άπαχη πρωτεΐνη (ψάρι ψητό ή στον ατμό, μοσχαράκι φιλέτο, στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλα, χοιρινό ψαρονέφρι, τυρί cottage ή ανθότυρο) μια μερίδα σύνθετους υδατάνθρακες (προϊόντα ολικής αλέσεως ) και μια μικρή ποσότητα ακόρεστων λιπαρών οξέων (αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή αβοκάντο με μεγάλη προσοχή στην ποσότητα δεν ξεφεύγουμε καθόλου ειδικά αν σκεφτούμε ότι τα 15 ml, όσο δηλαδή είναι το 1 κουτάλι, σούπας δίνει 150 θερμίδες).

Σε όλη την προσπάθεια ξεχάστε, εννοείται, το αλκοόλ. Εντάξει αν θέλουμε μια ελαστικότητα ένα ποτήρι αλκοόλ τη βδομάδα είναι αρκετό αλλά ακόμη και αυτό επιβραδύνει το αποτέλεσμα. Όταν έχετε κάποια έξοδο προτιμήστε ένα ποτήρι κρασί και βάλτε και μερικά παγάκια ώστε να κρατήσει περισσότερη ώρα το ποτό.

Θα τονίσω το εξής επειδή ο καθένας είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες θα πρέπει να σχεδιάσει το διαιτολόγιο του σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνολικές δραστηριότητες της εβδομάδας, έτσι λοιπόν όταν επισκεφτείτε το διαιτολόγο σας, φροντίστε να έχετε αναλυτικά το πρόγραμμα σας και να έχετε κάνει κάποιες βασικές εξετάσεις αίματος ώστε να έχει μια εικόνα της γενικότερης υγείας σας. Μην ταλαιπωρήστε μόνοι σας και χάνετε χρόνο και χρήμα σε φρου φρου και αρώματα με φρούδες υποσχέσεις (εννοώ τα μαγικά χάπια που υπόσχονται απώλεια λίπους). "Τα καλά κώπης κτώνται ", όπως πολύ σοφά έλεγαν οι πρόγονοι μας. Αν, λοιπό, θαυμάζετε τα καλογυμνασμένα κορμιά τότε πρέπει να δράσετε ανάλογα για να τα αποκτήσετε.

Μην ξεχνάτε άλλωστε πως αν θέλουμε κάτι πολύ βρίσκουμε τον τρόπο για να το πετύχουμε.

 

 

Τζώρτζια Ζιώγου

Ιστότοπος: www.newme.gr/index.php/georgia-ziogou E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  1. Πρόσφατα
  2. Δημοφιλή
  3. Αρέσουν

Facebook