Σύνδεση

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Απομνημόνευση
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023

Tι είναι γιόγκα (yoga);

Γράφτηκε από την  Ιαν 19, 2016

Γιόγκα είναι ένα παραδοσιακό ινδικό σύστημα , το οποίο περιγράφει όλες τις όψεις και τεχνικές ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής που αποκαλύφθηκε στους φωτισμένους ανθρώπους της αρχαιότητας μέσω του διαλογισμού.

 

Η άσκηση της γιόγκα στοχεύει στη διαρκή αυτοβελτίωση, εξελίσσοντας το άτομο ως σύνολο, σώμα, νού και πνεύμα, προτείνοντας και συνδυάζοντας ασκήσεις του σώματος ,έλεγχο της αναπνοής, οδηγίες για αρμονικό τρόπο ζωής και διαλογισμό.

Γενικότερα θα έλεγα πως η έννοια της γιόγκα είναι κάπως αόριστη και υποκειμενική καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να την βιώσει κανείς. H γιόγκα είναι μια τέχνη αυτοπαρατήρησης και ευ ζην, ετσι το πιο σημαντικό για τον ασκούμενο είναι να την βιώσει από τον εαυτό του, για τον εαυτό του με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στην Τέχνη της Ζωής!

Τι ξεχωρίζει τη γιόγκα από άλλα συστήματα άσκησης;

Το σύστημα της γιόγκα διαφέρει από άλλα είδη άσκησης γιατί αφενός επιδιώκουμε, κατά την διάρκεια της πρακτικής, να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας εσωτερικά, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την σύγκριση και τον ανταγωνισμό μεταξύ των συνασκουμένων, και αφετέρου γιατί η γιόγκα δεν αφορά μόνο το μυοσκελετικό σώμα αλλά λειτουργεί και σε πλήθος άλλων οργανικών συστημάτων  όπως τον συνδετικό ιστό, τα εσωτερικά όργανα, ενδοκρινικό και νευρικό σύστημα.

Η γιόγκα ωστόσο, έχει μια θεωρία για μία ενεργειακή εσωτερική ανατομία, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να δούμε αλλά τις επιδράσεις αυτής αισθανόμαστε… στάσεις του φυσικού σώματος, ασκήσεις αναπνοής, νοητική συγκέντρωση και διαλογισμός μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε την ενεργειακή μας φύση, καλλιεργώντας σώμα και πνεύμα, δυνατά , υγιή και ελαστικά, «νους υγιής εν σώματι υγιεί»!

Σε ποιους απευθύνεται η γιόγκα;

Η γιόγκα είναι κατάλληλη για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φυσικής κατάστασης και γένους, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός ενώ η καθοδήγηση από έναν καλό δάσκαλο είναι απαραίτητη.

Οι πρακτικές της γιόγκα έχουν προσαρμοστεί στον σύγχρονο ασκούμενο και στις εκάστοτε ανάγκες ή ιδιαιτερότητες του ατόμου, έτσι μπορεί κανείς να ξεκινήσει σήμερα μια πρακτική γιόγκα και να βιώσει τα οφέλη άμεσα σε σώμα και διάθεση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ένα αίσθημα ανακούφισης και απελευθέρωσης από την ένταση, από την πρώτη δοκιμή, ενώ σε βάθος χρόνου ο ασκούμενος θα κερδίσει:

·        Ελευθερία στις αρθρώσεις

·        Ορθοσωμία

·        Μυϊκή ενδυνάμωση

·        Ποιοτική αναπνοή

·        Αίσθημα γαλήνης και αισιοδοξίας -αντιμετώπιση του στρες

·        Ήρεμο ύπνο

·        Υγιές πεπτικό σύστημα

·        Εξισορρόπηση ορμονικού συστήματος

·        Πνευματική διαύγεια και ευεξία

 Τζώρτζια-Λυδία Γκιάφη

 

Hatha Yoga instructor 500h

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook : https://www.facebook.com/GeorgiasYoga/

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 22:21
Τζώρτζια Γκιάφη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  1. Πρόσφατα
  2. Δημοφιλή
  3. Αρέσουν

Facebook