Σύνδεση

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Απομνημόνευση
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί αναβάλλω τους στόχους μου;

Γράφτηκε από την  Ιαν 31, 2020

Αναβλητικότητα vs Δράση

 

Εσύ πόσες φορές πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι σου;

Και ποιος δεν θα ήθελε να κοιμηθεί λίγο παραπάνω! Αυτό που στους περισσότερους διαφεύγει είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν ξεκουράζονται περισσότερο αλλά αποσυντονίζουν και τον οργανισμό τους. Αναβολή στο ξύπνημα, στην δουλειά, σε υποχρεώσεις που δεν φαίνονται και τόσο ευχάριστες..

Η αναβολή δεν είναι σύμμαχος της υγείας ούτε της επιτυχίας. Όταν είναι μέρος της διαχείρισης της καθημερινότητας μπορεί να αποβεί λειτουργική. Όταν όμως γίνεται τρόπος ζωής απαιτεί αλλαγή!

 

 

Είμαι αναβλητικός/-ή;

Η αναβλητικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που περιγράφει τη συμπεριφορά του ανθρώπου και όχι την προσωπικότητά του.

Η συχνότητα και οι συνέπειες της αναβολής είναι αυτά που καθορίζουν το κατά πόσο αποτελεί πρόβλημα στη διαχείριση της καθημερινότητας και στην επίτευξη των προσωπικών στόχων. Οι απαιτήσεις που έχουμε τόσο οι ίδιοι από τον εαυτό μας όσο και αυτές που έχουν οι άλλοι από εμάς δίνουν την εντύπωση ότι η επιτυχία είναι μονόδρομος. Το άγχος που συνοδεύει την προσπάθεια και ο φόβος της ενδεχόμενης αποτυχίας συνήθως οδηγούν σε αναβολή των υποχρεώσεων, προσφέροντας βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

Για να καταφέρει κάποιος να αντιμετωπίσει την τάση αναβολής χρειάζεται αρχικά να συνειδητοποιήσει ότι είναι αναβλητικός και έπειτα να αναρωτηθεί σε τι βαθμό επηρεάζει την καθημερινότητά του. Ενδεικτικά, το έντονο άγχος για το χρονικό περιθώριο που συνοδεύει τις υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα η παράδοση μιας εργασίας ή η πληρωμή ενός λογαριασμού, είναι κάτι που αν συμβαίνει συχνά αξίζει να μας προβληματίζει. Όταν η αναβολή συνοδεύεται από ασυνέπεια στις υποχρεώσεις και φόβο ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών, χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης, το πώς θα χαρακτήριζε ο ίδιος την απόδοση στη δουλειά του σε σχέση με τις δυνατότητές του είναι παράγοντας που καθορίζει την αυτοαποτελεσματικότητα του.  

 

Τι λένε οι ερευνητές;

Δεδομένου λοιπόν ότι η αναβλητικότητα πρόκειται για συμπεριφορά, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από παράγοντες που αφορούν τη σκέψη και το συναίσθημα.

Στη βάση της πεποίθησης ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε αντανακλάται στη ζωή μας και επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε, το να επιλέγουμε να σκεφτόμαστε θετικά είναι μια καλή αρχή για την υιοθέτηση ενεργού τρόπου ζωής. Ενώ πολλά από τα γεγονότα που μας συμβαίνουν είναι πέρα από τον έλεγχό μας, ο τρόπος σκέψης είναι κάτι που αφορά τον καθένα ξεχωριστά και του δίνει τη δυνατότητα να είναι κυρίαρχος των επιθυμιών και των επιλογών του.

Ο εσωτερικός μηχανισμός που αφορά τα συναισθήματα όμως διαφέρει. Η θετική σκέψη δεν σημαίνει και θετικά συναισθήματα. Χρειάζεται να αποσαφηνιστεί ότι τα θετικά συναισθήματα έρχονται ως αποτέλεσμα μιας κατάστασης που έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία. Παρά τον πρόσκαιρο χαρακτήρα τους, τα συναισθήματα έχουν σημαντική λειτουργικότητα είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Τα θετικά λειτουργούν ως ανταμοιβή, ενώ τα αρνητικά κινητοποιούν το άτομο να δράσει με σκοπό την επίτευξη του εκάστοτε στόχου του. Τα αρνητικά συναισθήματα συνήθως προκύπτουν ως απόρροια της σύγκρουσης μεταξύ των προσωπικών προσδοκιών και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η αποφυγή τους αδρανοποιεί το άτομο και το καθηλώνει σε μια γενικευμένη αίσθηση απαισιοδοξίας και ματαίωσης χωρίς ρεαλιστική βάση. Από την άλλη, η ανάπτυξη καινοτόμων τρόπων δράσης, διευκολυνόμενη από τον θετικό τρόπο σκέψης,  οδηγεί στην επίλυση της εκάστοτε συναισθηματικής σύγκρουσης και πυροδοτεί θετικά συναισθήματα προετοιμάζοντας τη θέσπιση νέων στόχων.

 

Τι να κάνω;

Αναφορικά με τη θέσπιση στόχων χρειάζεται κανείς να βάζει ρεαλιστικούς κι εφικτούς επιμέρους στόχους μέχρι να επιτύχει τον σκοπό του. Το αποτέλεσμα είναι που δίνει αξία στην προσπάθεια σου, δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. Πολύ σημαντικό είναι να ιεραρχήσεις τις δραστηριότητες που έχεις να κάνεις ανάλογα με τη σημασία που έχουν στο παρόν. Η δημιουργία μιας λίστας με τις υποχρεώσεις σου, εκτιμώντας ορθολογικά τον απαιτούμενο χρόνο για την κάθε μια, θα βοηθήσουν να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να κατανοήσεις τις πραγματικές σου επιθυμίες και ανάγκες. Ακόμη κι αν για να φτάσεις σε αυτές υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνεις, σκέψου ότι είναι το μέσο για να πετύχεις το σκοπό σου. Σκέψου την εσωτερική ικανοποίηση που θα έρθει μετά. Η ενίσχυση της λήψης αποφάσεων και η αυτοπειθαρχία αποτελούν δεξιότητες σύμμαχοι. Να θυμάσαι να επιβραβεύεις συχνά τον εαυτό σου και να αναγνωρίζεις τη σημασία της προσπάθειας που καταβάλεις.

Ο ισορροπημένος τρόπος ζωής είναι δυνατός σύμμαχος. Είναι σπουδαίο να διαμορφώσεις την καθημερινότητά σου συμπεριλαμβάνοντας επαρκείς ώρες ύπνου, υγιεινή διατροφή και συστηματική άσκηση. Φροντίζοντας το σώμα και το νου, θέτεις τα θεμέλια για υψηλή ποιότητα ζωής και ψυχική ευεξία μειώνοντας και οργανώνεις το χρόνο και τις δυνάμεις σου περιορίζοντας την τάση για αναβλητικότητα. Η λογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έναντι της αλόγιστης μπορεί να αποβεί ένας ακόμα σύμμαχος στην προσπάθειά σου.

Μπορείς! Μπορείς και αξίζεις να για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Βασική προϋπόθεση;  Η αγάπη για τον εαυτό.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 11:44
Χρυσάνθη Φύτιζα

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  1. Πρόσφατα
  2. Δημοφιλή
  3. Αρέσουν

Facebook