Σύνδεση

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Απομνημόνευση
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022

Πώς η διάθεση σας επηρεάζεται από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Γράφτηκε από την  Ιαν 03, 2016

Η διάθεση είναι μια εσωτερική κατάσταση ή κατάσταση συναισθημάτων. Χρωματίζει ότι άλλο βιώνουμε όπως τα χρωματιστά γυαλιά δίνουν απόχρωση σε ότι βλέπουμε.

Επηρεάζεται από φυσιολογικές αλλαγές, συναισθηματικές αντιδράσεις, σκέψεις, τη στάση ζωής και τις πεποιθήσεις μας. Όλα τα παραπάνω καθορίζουν την εσωτερική μας κατάσταση και  μπορεί να αλλάξουν σε μια στιγμή ή και σε μερικές ημέρες.

Διάθεση ή Συναίσθημα

Το συναίσθημα είναι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με τη διάθεση. Ένα συναίσθημα συνήθως ορίζεται ως μια έντονη αίσθηση και είναι απάντηση σε εξωτερικό ερέθισμα - ένα πρόσωπο, γεγονός, ένα μέρος ή αντικείμενο.

Για παράδειγμα το άκουσμα ενός είδος τραγουδιού μπορεί να προκαλέσει θλίψη. Βλέποντας το σύντροφο μας να απολαμβάνει τη συντροφιά κάποιου άλλου μπορεί να φέρει τη ζήλια.

Σάκχαρο στο αίμα και Διάθεση

Φυσιολογικές αλλαγές, όπως το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα μας, επηρεάζουν επίσης τη διάθεσή μας. Το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου απαιτεί καύσιμο, όπως τη γλυκόζη, για την ορθή λειτουργία. Έτσι, η αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητά μας να επεξεργαστεί τις εισερχόμενες πληροφορίες.

Κάποιος του οποίου το σακχάρο στο αίμα πέφτει μπορεί να αρχίσει να έχει πρόβλημα συγκέντρωσης ή να αδυνατεί να πάρει απλές αποφάσεις, όπως, «Θέλω καφέ ή τσάι;" Αυτή η κατάσταση του νου μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, απογοήτευση ή και θυμό. Η διάθεση του ατόμου αλλοιώνεται , και τελικά αυτός ή αυτή μπορεί να εκραγούν κατά τη διάρκεια μιας απλής αλληλεπίδρασης με τον περίγυρο ή ακόμη και να καταρρεύσουν σε δάκρυα.

Όταν το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται γρήγορα μετά από γεύμα, ή απλά είναι υψηλό, οι άνθρωποι έχουν την τάση να αισθάνονται λήθαργο ή / και νευρικότητα, να σκέφτονται πιο αργά, και να κάνουν περισσότερα λάθη. Τα συμπτώματα αυτά, σε συνδυασμό με τις απαντήσεις σε εξωτερικά γεγονότα και τις σκέψεις του ατόμου και τη συνολική στάση, επηρεάζουν τη διάθεσή τους.

Είναι σαν να έχετε γρίπη με πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους και ίσως ναυτία. Δεν αισθάνεστε καλά η κατάσταση είναι δυσάρεστη και ενοχλητική. Ο χρόνος φαίνεται να μην περνά, και νιώθετε ότι η δυστυχία μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Η διάθεση γίνεται πιο ζοφερή, και μπορεί να αισθάνεστε λυπημένοι ή ευερέθιστοι. Στη συνέχεια, καθώς ο πυρετός και οι πόνοι μειώνονται, η διάθεσή θα αρχίζει να φωτίζει.

Ρύθμιση διάθεσης

 

Προφανώς, για τα άτομα με διαβήτη, η διατήρηση καλών επιπέδων γλυκόζης αποτελεί πρωταρχικό τρόπος για να αποφευχθούν εναλλαγές διάθεσης. Ωστόσο, και η διάθεση των ανθρώπων που δεν έχουν διαβήτη επηρεάζεται από τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου στο αίμα τους.

Η διάθεση ενισχύεται όταν αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και τα αφήνουμε να εκφραστούν. Η συγκίνηση μπορεί να εκφραστεί μέσα από ομιλία, γραφή, κοινωνικές και καλλιτεχνικές προσπάθειες, και φυσική κίνηση. Αν νιώθετε ότι έχετε δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων σας συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Σκέψεις και συμπεριφορές που είναι γενικά αρνητικές ή αυτοκαταστροφικές είναι μια σταθερή έλξη στη διάθεσή μας. Θέλει ιδιαίτερη εξάσκηση ώστε να μπορούμε να σκεφτόμαστε θετικά.

Ο διαλογισμός είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τη διαχείριση της διάθεσης. Εστιάζει την προσοχή μας σε ό, τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή - παρατηρώντας τα γεγονότα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις του σώματος, χωρίς να τις κρίνει. Όταν παρατηρούμε χωρίς κρίση, η αντίσταση σε όσα συμβαίνουν μειώνεται. Γινόμαστε πιο αντικειμενικοί και λιγότερο συναισθηματικοί.

Εάν διάθεσή σας παραμένει ζοφερή για μερικές εβδομάδες και δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε στην καθημερινότητα σας, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.

 

Πηγή: Johns Hopkins Medicine

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2016 11:49
Τζώρτζια Ζιώγου

Ιστότοπος: www.newme.gr/index.php/georgia-ziogou E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  1. Πρόσφατα
  2. Δημοφιλή
  3. Αρέσουν

Facebook